Avtalat Vad är Avtalat?X Du som är privatanställd tjänsteman med kollektivavtal har fantastiska förmåner: tjänstepension och försäkringar som ger ersättning vid föräldraledighet, olycka, sjukdom, dödsfall eller arbetslöshet. Nu startas Avtalat, som gör det enklare för dig att förstå dina förmåner och vad de innebär.

Avtalat har bildats gemensamt av PTK, LO och Svenskt Näringsliv. Bolagets ansvar är att informera både företagen och dig som anställd om kollektivavtalad tjänstepension och försäkring. Rådgivningstjänsten är en del av Avtalats informationsverksamhet.

Så här går en rådgivning till

Målet för oss på Avtalats rådgivningstjänst är att du som har tjänstepension ITP ska få ut så mycket som möjligt av din tjänstepension. När du har gjort rådgivningen får du en lista med konkreta åtgärder som vi tror kommer att öka värdet på din tjänstepension. Vi ger dig också de blanketter du behöver fylla i för att följa dessa råd. Att göra en rådgivning tar ungefär en timme. En bra investering för framtiden.

För att förstå rådgivningstjänsten kan du tänka på den som ett möte med en personlig bankman. Den stora skillnaden är att vi inte säljer några försäkringar och inte får någon provision, alldeles oavsett vad du väljer. En annan viktig skillnad är att Avtalats rådgivningstjänst är helt digital: du kan göra en rådgivning från din soffa, ditt köksbord – eller varför inte sängen! Tjänsten fungerar bäst på en vanlig dator, men går att använda även med surfplattan.

Så här går en rådgivning till:

 1. Klicka på Logga in och välj inloggningssätt.
 2. Vi kollar med Collectum om du har en aktiv ITP
 3. Om du har en aktiv ITP slussas du vidare till en sida där du får godkänna informationsfullmakt, allmänna villkor och personuppgiftshantering. Det kan vara på sin plats att poängtera att fullmakten bara ger oss tillåtelse att hämta information om din privatekonomi. Den ger oss inte någon rätt att göra några val åt dig.
 4. Försäkringsinhämtningen startar. Merparten av informationen hämtar vi från Collectum och Alecta. Från Collectum hämtar vi all information om din arbetsgivare och inkomst. Från de övriga försäkringsbolagen hämtar vi information om försäkringar som är relevanta för rådgivningen. Vi hämtar inte bara information om tjänstepensionen utan samlar även in uppgifter om de pensions- sjuk-, och efterlevandeförsäkringar som du har i andra försäkringsbolag som lämnar information till Avtalats rådgivningstjänst. Den här inhämtningen tar ungefär 15 minuter. Vi behöver se den här informationen för att kunna ge dig så bra råd som möjligt.
 5. Om du inte har varit inne i tjänsten tidigare ber vi dig du nu besvara ett antal frågor om din familjesituation och privatekonomi. Om du nyligen svarat på de här frågorna behöver du endast bekräfta att dessa uppgifter fortfarande stämmer.
 6. Efter att vi hämtat in relevant information om din familjesituation och privatekonomi slussas du vidare till Mina sidor. Här kan du välja mellan tre olika rådgivningar:

  1. Efterlevandeskydd
  2. Ålderspension 
  3. Sjukpension 

När du är klar med en rådgivning ger vi dig en lista med tydliga åtgärder som vi tror kommer att öka värdet på din tjänstepension. Vi förser dig också med de blanketter du behöver fylla i för att följa dessa råd. Att göra en komplett rådgivning tar ungefär en timme. En bra investering för framtiden!

Har du några frågor om Avtalats rådgivningstjänst? Tveka inte att kontakta vår kundtjänst. Vi finns till för att hjälpa dig få ut så mycket som möjligt av din tjänstepension.