Till innehållet
Arbetare

Arbetare

Du som till exempel jobbar i butik, på lager, inom hotell, restaurang, industri, bygg och anläggning.

Fortsätt som arbetare
person framför dator

Tjänsteman

Du som till exempel jobbar med ekonomi, HR, kundvård, är lärare eller ingenjör.

Fortsätt som tjänsteman
portfölj

Arbetsgivare

Du som har anställda med kollektivavtalad tjänstepension och försäkring.

Fortsätt som arbetsgivare

ITP 2

Du som är född 1978 eller tidigare har förmodligen ITP 2. Men vissa företag som tecknat kollektivavtal efter april 2006 kan ha ITP 1 för alla sina anställda – så kolla upp vad som gäller för dig! ITP 2 består av två delar. Den mindre delen, ITPK, kan du styra mer över själv.
Staplade mynt

Så här fungerar ITP 2

Du som har ITP 2 började tjäna in den när du fyllde 28 år. Inbetalningarna fortsätter så länge som du är anställd hos din arbets­givare, men som längst till 65 års ålder. 

Den största delen av ITP 2 består av en förmånsbestämd pension. Det innebär att storleken på pensionen du så småningom kommer få ut är bestämd i förväg. Du kan inte själv placera din förmånsbestämda pension utan din arbetsgivare betalar in så mycket som behövs för att du ska kunna få ut det förbestämda månadsbeloppet livet ut. Hur mycket det rör sig om påverkas av din lön och hur länge du sparat pengar i ITP 2. Du kan läsa mer om hur det funkar hos Alecta. Där kan du också logga in på ”mina sidor” för att få aktuella siffror och information om just din pension. 

ITPK - en del som du själv kan placera

Den mindre delen av din pension heter ITPK och är en premiebestämd pension. Din lön styr summan din arbetsgivare betalar in till ITPK. Förenklat innebär det att din arbetsgivare varje månad betalar in motsvarande 2 % av din lön till din ITPK. Hur mycket pengar du så småningom får ut i pension beror på vilka avgifter du betalar, hur pengarna växer och hur din lön förändras under arbetslivet.

Du kan själv styra över hur din ITPK ska placeras och förvaltas, om du vill. Det finns två sparformer att välja mellan:

  • I en traditionell försäkring bestämmer försäkringsbolaget hur dina pengar placeras. En traditionell försäkring har lägre risk, och du är garanterad en viss pension. Du kan själv välja bland de upphandlade bolagen som erbjuder traditionell försäkring. 
  • Fondförsäkring innebär att du själv kan välja i vilka fonder pengarna ska placeras. I en fondförsäkring finns inga garantier utan värdet kan gå både upp och ner.

Du kan läsa mer hos Collectum om hur du gör för att placera dina pensionspengar.

Om du inte vill göra något val placeras dina pengar i en traditionell försäkring hos Alecta. Alecta har valts ut av parterna PTK och Svenskt Näringsliv för att ta hand om tjänstepensionen åt dig som av olika anledningar inte valt pensionsbolag. Förvalsalternativet innebär att pengarna placeras i en traditionell försäkring med låga avgifter och goda förutsättningar för bra avkastning - ett tryggt pensionssparande.

Du kan lägga till skydd för din familj

Du kan välja att lägga till extra skydd som ger din familj ersättning om du skulle dö. Det kallas efterlevandeskydd. Om du har ett efterlevandeskydd blir din ITPK lägre.

  • Återbetalningsskydd - innebär att det aktuella värdet av din ITPK betalas ut till din familj vid ditt dödsfall.
  • Familjeskydd - innebär utbetalning med ett förutbestämt månadsbelopp i det antal år du valt, som längst 20 år.

Du kan läsa mer om dina valmöjligheter hos Collectum.

Du som har ITP 2 och tjänar över 43 648 kronor i månaden har automatiskt en livförsäkring – ITP Familjepension. Om du är gift eller har barn under 20 år kan de få ersättning från försäkringen om du dör. Du kan välja att styra om inbetalningarna till den här försäkringen så de istället går till din pension. Läs mer hos Collectum

Flexpension eller deltidspension

Utöver insättningarna ovan kan det sättas in extra pengar till din tjänstepension eftersom vissa kollektivavtal innehåller regler om flexpension, eller deltidspension som det också kallas. Här kan du läsa mer om flexpension.

Löneväxling

Om din arbetsgivare erbjuder löneväxling har du en möjlighet att byta ut delar av din lön mot en förmån – till exempel extra pension. Här nedanför, bland frågor och svar, kan du läsa mer om vad löneväxling innebär.

Är du en tiotaggare?

Om du tjänar över 58 197 kronor i månaden kallas du ofta för en tiotaggare. Då kan din arbetsgivare erbjuda dig en helt annan pensionsplan – tiotaggarlösning, även kallad alternativ ITP. Innan du fattar några beslut kring att byta pensionsplan är det viktigt att både du och din arbetsgivare har koll på vad det faktiskt innebär. Bland frågor och svar här nedanför hittar du saker du behöver tänka på.

Vanliga frågor och svar om ITP 2

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.