Till innehållet
Arbetare

Arbetare

Du som till exempel jobbar i butik, på lager, inom hotell, restaurang, industri, bygg och anläggning.

Fortsätt som arbetare
person framför dator

Tjänsteman

Du som till exempel jobbar med ekonomi, HR, kundvård, är lärare eller ingenjör.

Fortsätt som tjänsteman
portfölj

Arbetsgivare

Du som har anställda med kollektivavtalad tjänstepension och försäkring.

Fortsätt som arbetsgivare

ITP

Du som är tjänsteman, och jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal, har en tjänstepension som heter ITP.
tankebubbla

Det här är ITP

ITP är en kollektivavtalad tjänstepension som gäller för tjänstemän inom den privata sektorn. Att ha ITP innebär många bra saker. Den kanske mest självklara är att du får pengar sparade till din pension, som kommer göra din tillvaro efter arbetslivet litet bättre. 

ITP är mer än pension

Med ITP får du, förutom pengar till din pension, även andra försäkringar som hjälper dig ekonomiskt om du till exempel skulle bli sjuk. Det ingår också en försäkring som ger dina efterlevande ersättning om du skulle dö. Dessutom finns det en möjlighet att lägga till ytterligare skydd om behovet finns.

Med ett kollektivavtal är du som anställd alltid garanterad att få dina förmåner, även om arbetsgivaren av någon anledning inte betalar för dem.

ITP 1 eller ITP 2

Det finns två tjänstepensioner för privatanställda tjänstemän, ITP 1 och ITP 2. Det vanliga är att du har ITP 1 om du är född 1979 eller senare och ITP 2 om du är född 1978 eller tidigare. På vissa företag har dock alla tjänstemän ITP 1, oavsett ålder.

Här kan du lära dig mer!

Gör dina val hos Collectum

Collectum är valcentral och administrerar din tjänstepension ITP. Genom att logga in på Mina sidor på collectum.se kan du få en överblick av hur mycket pengar din arbetsgivare betalat in till din tjänstepension. Du kan välja bolag och sparform. Du kan också välja att lägga till skydd som innebär att din familj får ekonomisk ersättning om du skulle dö.

En gång om året får du ett årsbesked från Collectum med uppgifter om bland annat värdet för din tjänstepension ITP, vilka pensionsförvaltare du har pengarna hos och vilken lön din arbetsgivare har rapporterat in till Collectum.

4 snabba fakta om ITP

  • ITP är framförhandlad av PTK (anställda tjänstemäns huvudorganisation) och Svenskt Näringsliv (arbetsgivarnas huvudorganisation). 
  • Över 2 miljoner tjänstemän på över 30 000 företag i Sverige har ITP. 
  • Varje år betalar företagen ungefär 50 miljarder kr för sin kollektivavtalade ITP.
  • Ta reda på mer om din tjänstepension hos Collectum och Alecta.

Vanliga frågor och svar om ITP

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.