Till innehållet
Arbetare

Arbetare

Du som till exempel jobbar i butik, på lager, inom hotell, restaurang, industri, bygg och anläggning.

Fortsätt som arbetare
person framför dator

Tjänsteman

Du som till exempel jobbar med ekonomi, HR, kundvård, är lärare eller ingenjör.

Fortsätt som tjänsteman
portfölj

Arbetsgivare

Du som har anställda med kollektivavtalad tjänstepension och försäkring.

Fortsätt som arbetsgivare

När pensionen närmar sig för dig som är tjänsteman

Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal kommer få pension från olika håll – den allmänna pensionen från staten, och tjänstepensionen du tjänat ihop via jobbet som kan finnas hos olika pensionsbolag. När du börjar fundera på att ta klivet ut ur arbetslivet finns det några saker du behöver ha koll på.
uppdelad triangel

När du bestämt dig för att gå i pension

Känner du dig osäker på hur du ska börja förbereda inför din pension? Du kan faktiskt känna dig ganska lugn, för det är först när pengarna ska börja betalas ut som du behöver ta tag i saker på riktigt. Det eller de bolag du har din tjänstepension hos kommer höra av sig till dig – de flesta när du närmar dig din 65-årsdag. Men vill du ta ut tjänstepension tidigare måste du själv höra av dig till dina bolag. När du vill få ut allmän pension, alltså den som kommer från staten, behöver du själv höra av dig till Pensionsmyndigheten och det räcker med några månader innan.

När du väl ska börja ta ut din pension kan det gå till på olika sätt, beroende på hur ditt sparande sett ut. Därför är det viktigt att du börjar med att kolla upp var dina pensionspengar finns, vad de har för värde och vilka uttagsregler som gäller kring just dem.

Specialregler

Specialregel vid 60 år för dig som har ITP 2

Eftersom ITP 2 är en förmånsbestämd pension har din arbetsgivare anpassat inbetalningarna efter den pension du blivit lovad att så småningom få ut. Och den pension du ska få ut motsvarar en viss procent av din slutlön. För att inte någon ska kunna höja pensionen hur mycket som helst de sista åren finns en regel som kallas lönekapning. Den innebär att din lön som räknas till din ITP2 bara får stiga lika mycket som en genomsnittlig löneökning i Sverige efter att du fyllt 60 år. 

För de flesta är det här inget problem eftersom löneökningen inte brukar vara så drastisk sista åren innan pension. Men om du till exempel byter jobb efter att du fyllt 60 och får en rejäl löneökning kan ITP2 pensionen ligga kvar på ungefär samma nivå dvs att den nya lönen inte påverkar din pension så mycket som du kanske tror.

Några exempel då det är bra att kolla vilken lön som rapporteras till ITP 2 är om du tillfälligt gått ner i arbetstid eller löneväxlar till annan förmån. Kolla med din arbetsgivare i god tid innan du fyller 60 år.

Specialregel vid 62 år för dig som har ITP 2

Visste du att du som har ITP 2 kan gå i pension redan när du fyllt 62, utan att gå miste om några pensionspengar i just denna pensionsdel? Då tar nämligen Alecta över för din arbetsgivare och betalar in pengar till din pension fram till din 65-årsdag. Den här specialregeln kallas för 62-årsregeln, eller kollektiv slutbetalning. För att få en slutbetalning gäller det här: 

  • Du måste ha fyllt 62 år.
  • Du måste sluta din anställning i pensionssyfte.
  • Fram tills du fyller 65 år får du inte jobba, eller jobba max 7 timmar och 59 minuter i veckan. Efter att du fyllt 65 år är det däremot fritt fram att jobba så mycket du vill. 
  • Du måste gå direkt från en anställning. Du kan alltså inte ha varit arbetslös och sedan gå i pension. 

Men bara för att du kan använda 62-årsregeln och få resterande pensionspremier inbetalda behöver du inte ta ut denna del av pensionen vid samma tidpunkt. Om du vill ta ut en pension livslångt ska pengarna fördelas över en längre tid. Vilket betyder ett lägre månadsbelopp än att du väntar med utbetalningen tills senare.

Dessutom kan värdet på den kollektiva slutbetalningen variera väldigt mycket beroende på din situation. Ibland är det mycket premier kvar att betala och i vissa fall kan det vara väldigt lite kvar att betala vid 62 år. 

Kolla upp vad som gäller för dig genom att logga in på Mina sidor hos Alecta. Då kan du se hur mycket du kommer få ut som pensionär – om du fortsätter jobba tills du fyller 65, eller om du väljer slutbetalning.

Vanliga frågor och svar om att gå i pension

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.