Till innehållet
Arbetare

Arbetare

Du som till exempel jobbar i butik, på lager, inom hotell, restaurang, industri, bygg och anläggning.

Fortsätt som arbetare
person framför dator

Tjänsteman

Du som till exempel jobbar med ekonomi, HR, kundvård, är lärare eller ingenjör.

Fortsätt som tjänsteman
portfölj

Arbetsgivare

Du som har anställda med kollektivavtalad tjänstepension och försäkring.

Fortsätt som arbetsgivare

Om du skulle dö

Det är viktigt att fundera över vad som skulle hända om du skulle dö – speciellt för dig som har familj och din inkomst är en viktig del av ekonomin. Om din arbetsgivare har kollektivavtal har du en livförsäkring som heter Tjänstegrupplivförsäkring (TGL). Den ger din familj pengar om du skulle dö. Utöver det kan du genom din tjänstepension välja att lägga till extra skydd i form av återbetalningsskydd och familjeskydd.

Viktigt att tänka på kring livförsäkringar

Lägg bara till extra skydd om det verkligen behövs
Om du lägger till försäkringar betalas de med pengar som annars hade gått till din pension. Så teckna inte extra försäkringar bara för att. Börja med att fundera på om de verkligen behövs, eller om det finns andra pengar som skyddar din familj om du skulle dö. 

Din sambo har inte automatiskt rätt till ersättning
Är du sambo är det viktigt att komma ihåg att sambo inte per automatik har samma rätt till pengarna som till exempel dina barn. Det gäller både ersättningen från dina försäkringar och arvet efter dig. Till exempel är Tjänstegrupplivförsäkringen (TGL) en försäkring där sambo inte finns med men går att välja. Ta gärna hjälp av en familjejurist om du känner dig osäker, framförallt för arvsfrågorna.

Ta beslut kring dina försäkringar
Du behöver själv ha koll på vilka skydd du har, hur mycket pengar det rör sig om och vem eller vilka som har rätt ersättning om du dör. Tänk också på att saker kan förändras i livet. Därför är det en bra idé att se över de val du gjort med jämna mellanrum. Du som har ITP kan få digital hjälp och rådgivning via Avtalats rådgivningstjänst.

ros

Hur påverkas din familjs ekonomi om du dör?

Det kan bara du och din familj svara på. Sätt er ner och titta igenom era inkomster och utgifter ordentligt. Ställ dig själv de här frågorna: 

  • Vad skulle hända med familjens ekonomi om din inkomst försvann helt nästa månad?  
  • Vad har familjen för övriga inkomster, förutom din lön?
  • Hur stor del av din inkomst går till något annat än dig själv?

Frågor och svar om livförsäkringar

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.