Bli förälder
Har jag rätt till föräldralön?
- Du är tjänsteman
- Du är anställd på ett privat företag med kollektivavtal
- Du har rätt till föräldrapenning från Försäkringskassan
- Du har varit anställd av din arbetsgivare i minst ett år i följd
Några saker att ha koll på när du ska bli förälder
Vanliga frågor och svar om föräldraledighet
Under det första året av barnets liv kan du och din partner ta ut föräldrapenning samtidigt, alltså för samma dag. Det kallas för dubbeldag. Men då måste ni även ta ut lika stora delar av den dagen. Ni behöver alltså välja om ni ska ta ut en hel dag, en trefjärdedels dag, en halv dag, en fjärdedels dag eller en åttondels dag.
Ni kan som mest ta ut 30 dubbeldagar. Dessa ingår inte i de reserverade dagarna, alltså de dagar som måste tas ut av den ena eller andra av er. Läs mer på Försäkringskassan.
Vi tar det från början. Det finns två olika nivåer på föräldrapenningen – sjukpenningnivå där beloppet du får baseras på din inkomst, och lägstanivå som innebär att du får 180 kr per dag.
Om barnet är fött efter 2016 har du och din partner rätt till 195 dagar var på sjukpenningnivå, och 45 dagar var på lägstanivå. Om ni vill kan ni föra över dagar till varandra. Men bland era dagar på sjukpenningnivå har ni 90 stycken var som är reserverade för just er. Det innebär att ni inte kan flytta dem mellan varandra. Här kan du själv räkna ut hur det ser ut för dig.
Om du och din partner har barn födda innan 2016 gäller andra regler. Läs mer på Försäkringskassan.
Föräldrapenningen är pensionsgrundande, precis som din vanliga lön. Under barnets första fyra år kan dessutom föräldern som tjänar minst få extra pengar inbetalade till sin pension. De extra pengarna ska kompensera för den inkomst du eller din partner går miste om. Dessa barnårsrätter gäller under barnets fyra första år oavsett om du jobbar eller inte. Men ni kan bara få det för ett barn åt gången.
Din allmänna pension har ett inkomsttak. Det innebär att det finns en gräns för hur hög inkomsten kan vara för att få pension inbetalad. Med andra ord kan inte inbetalningarna till pensionen stiga i all oändlighet. Taket är detsamma oavsett om du har barn eller inte. Läs mer hos Pensionsmyndigheten.
Det bästa sättet att väga upp din partners lägre inkomst är att dela på de dagar ni är föräldralediga eller hemma med sjukt barn (VAB). I er allmänna pension finns en del som heter premiepension, som ni kan styra mer över själva. Den här delen kan även flyttas över mellan dig och din make eller maka. Läs mer om det på Pensionsmyndigheten.
Ett annat sätt att höja din partners pension är att sätta upp ett privat sparande. Se i så fall till att sparkontot blir enskild egendom så hen inte får problem om ni skulle gå skilda vägar en dag.
Du som är anställd på ett företag med kollektivavtal får tjänstepension. Det innebär att din arbetsgivare betalar in ett antal procent av din lön extra till din pension varje månad. Din tjänstepension heter ITP 1 eller ITP 2.
Men om du är föräldraledig får du inte din vanliga lön. För dig som har ITP 1 finns det en premiebefrielseförsäkring som är kopplad till tjänstepensionen, som gör att du inte går miste om pensionspengar när du är föräldraledig.
Så här fungerar premiebefrielseförsäkringen för dig som har ITP 1:
- När du har ITP 1 fortsätter tjänstepension att betalas in i max 13 månader.
- Det är inte arbetsgivaren som betalar, utan tjänstepensionen betalas istället av försäkringen när du har föräldrapenning från Försäkringskassan.
- Försäkringskassan skickar automatiskt information till Collectum när du tar ut föräldrapenning.
- För de dagar du är hemma utan att ta ut föräldrapenning betalas däremot inga pengar till din tjänstepension.
För dig som har tjänstepensionen ITP 2 finns ingen premiebefrielseförsäkring, men rekommendationen är att arbetsgivaren ändå ska betala in till din tjänstepension i 11 månader när du är föräldraledig. Kolla med din arbetsgivare vad som gäller på din arbetsplats.