Till innehållet
Arbetare

Arbetare

Du som till exempel jobbar i butik, på lager, inom hotell, restaurang, industri, bygg och anläggning.

Fortsätt som arbetare
person framför dator

Tjänsteman

Du som till exempel jobbar med ekonomi, HR, kundvård, är lärare eller ingenjör.

Fortsätt som tjänsteman
portfölj

Arbetsgivare

Du som har anställda med kollektivavtalad tjänstepension och försäkring.

Fortsätt som arbetsgivare

Avtalat för tjänstemän

Här hittar du information om din kollektivavtalade tjänstepension och dina försäkringar via jobbet.

Termometer

Om jag blir sjuk en längre tid

Om du har varit sjuk längre än två veckor får du sjukpenning från Försäkringskassan. Som en extra ersättning ska arbetsgivaren betala sjuklön till och med dag 90 enligt kollektivavtalet. Det räcker om du anmäler sjukskrivningen till din arbetsgivare, som i sin tur anmäler det till Försäkringskassan och systemet för kollektivavtalad försäkring. Läs mer om vad som gäller om du blir sjuk.

Person med arm i gips

Om jag skadar mig på jobbet

Om du skadat dig på jobbet eller på vägen till eller från jobbet kan du få ersättning från en försäkring som heter Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA). Försäkringen kan till exempel ersätta den inkomst som du förlorar om du blir sjukskriven. Du anmäler skadan till Afa Försäkring, som utreder om du har rätt till ersättning. Här kan du läsa mer om vad som gäller när du skadat dig på jobbet.

två hjärtformade händer

Försäkringsinformation på jobbet

På många, framförallt större arbetsplatser, finns ofta förtroendevalda med uppdrag som försäkringsinformatör. Deras uppgift är att informera och hjälpa sina arbetskamrater med kollektivavtalade försäkringar. Det gäller både de som är medlemmar i facket och de som inte är det. Så kolla med arbetsgivaren eller facket om det finns någon försäkringsinformatör på din arbetsplats.

Möte

Webbinarier - få koll på din pension och försäkring via jobbet

Vi erbjuder webbinarier där vi berättar om hur din tjänstepension och försäkring funkar. Du får veta vilka val du kan göra när det gäller tjänstepensionen och vilket skydd du har vid olika händelser, till exempel om du blir sjuk en längre tid. Läs mer och anmäl dig till ett kostnadsfritt webbinarium.

Avtalats rådgivningstjänst

Känns det klurigt att veta vilka val du ska göra kring din pension? Oroa dig inte! Om du har din tjänstepension i ITP kan du nämligen få hjälp att få ordning på dina val genom rådgivningstjänsten. Alla råd du får genom rådgivningstjänsten utgår från dig och dina behov.

Testa vår digitala rådgivnings­tjänst
Paraply

Vad innebär kollektivavtalet?

Vissa rättigheter och skyldigheter på jobbet är reglerade i lagar, medan andra regleras i kollektivavtal. Kollektivavtalen förhandlas fram av representanter för dig som anställd, och representanter för din arbetsgivare. En del av kollektivavtalet är din tjänstepension och ett antal försäkringar som arbetsgivaren tecknar och betalar för. Det är det du kan lära dig mer om här på avtalat.se.

Ung kvinna

Om du ska jobba utomlands

Kanske planerar du att jobba utomlands under något eller några år av ditt yrkesliv. Spännande! Men glöm inte att det kan påverka din pension och dina försäkringar. Hur de påverkas beror lite på vilket land du ska till, för vem du ska jobba och hur länge du ska vara borta. Därför är det viktigt att du tar reda på vad som gäller i just ditt fall.

Tänk på det här

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.