Avtalat Vad är Avtalat?X Du som är privatanställd tjänsteman med kollektivavtal har fantastiska förmåner: tjänstepension och försäkringar som ger ersättning vid föräldraledighet, olycka, sjukdom, dödsfall eller arbetslöshet. Nu startas Avtalat, som gör det enklare för dig att förstå dina förmåner och vad de innebär.

Avtalat har bildats gemensamt av PTK, LO och Svenskt Näringsliv. Bolagets ansvar är att informera både företagen och dig som anställd om kollektivavtalad tjänstepension och försäkring. Rådgivningstjänsten är en del av Avtalats informationsverksamhet.

Placera din pension

Tjänstepensionen tryggar ekonomin när du slutat jobba.
Med Avtalats rådgivningstjänst hittar du rätt placeringar
och undviker onödiga avgifter.

Starta rådgivning

Varför ska jag göra en rådgivning?

Rådgivningen finns för att du ska få ut så mycket som möjligt av din tjänstepension. Du kan huvudsakligen anpassa din tjänstepension på två sätt: genom att teckna eller inte teckna de försäkringar som finns valbara i tjänstepensionen, och genom att hitta de bästa placeringarna för ditt pensionskapital.

På den här sidan fokuserar vi mer på dina placeringar. Under Välj rätt skydd kan du läsa mer om försäkringarna i tjänstepensionen. I tjänstepensionen ingår också en riktigt bra sjukförsäkring som du kan läsa mer om under Om du blir sjuk.

Hur ska jag placera mina pengar?

Vi ställer två enkla frågor till dig: hur stor risk vill du ta och hur aktiv vill du vara? Sedan hittar vi den allra billigaste placeringen utifrån din profil. Prisskillnaden mellan olika placeringar kan nämligen vara stor. Utslaget över ett yrkesliv kan en högre avgift innebära att du betalar hundratusentals kronor extra till förvaltarna.

Vad är ålderspension?

Du tjänar in din ålderspension medan du arbetar. Pensionen kan därför beskrivas som uppskjuten lön. För dig med ITP består ålderspensionen av allmän pension, tjänstepension och kanske ett privat sparande. Du sparar till din tjänstepension genom att din arbetsgivare sätter undan pengar till den varje månad. Ju högre lön du har, desto större andel av din totala pension kommer tjänstepensionen att utgöra.

Avtalats rådgivningstjänst ger råd till dig som har ITP. Men vad är ITP? Jo, det finns fyra stora tjänstepensionsavtal i Sverige. ITP är helt enkelt namnet på den kollektivavtalade tjänstepension som gäller för dig som är privatanställd tjänsteman. Det är ett av fyra stora tjänstepensionsavtal i Sverige. Du börjar tjäna in ITP efter att du fyllt 25 år.

För att göra det ännu mer spännande finns det två olika ITP-avtal, ITP 1 och ITP 2. Grundregeln är att du har ITP 1 om du är född 1979 eller senare och ITP 2 om du är född 1978 eller tidigare, men vissa företag har ITP 1 för alla anställda oavsett ålder.

Det får du med ITP 1
För dig som har ITP 1 betalar arbetsgivaren 4,5 procent av din lön upp till 42 625 kronor och 30 procent på belopp över det. Om du till exempel tjänar 40 000 kronor i månaden betalar din arbetsgivare in 1 800 kronor varje månad till ditt pensionskapital. Om du har en månadslön på 46 000 kronor blir inbetalningen mer än 2 900 kronor.

Det får du med ITP 2
Om du har ITP 2 får du i stället ut en viss andel av den slutlön du har när du går i pension. Andelen beror på hur hög lönen är och hur länge du har haft ITP. Du får också ytterligare en utbetalning som kallas ITPK och motsvarar 2 procent av din lön. Du kan läsa mer om hur beräkningen går till hos Collectum

Vad händer om jag inte gör några aktiva val?

Om du inte gör något aktivt val skickas din arbetsgivares inbetalningar av tjänstepension till försäkringsbolaget Alecta. Pengarna placeras av förvaltarna på Alecta i något som kallas en traditionell försäkring, som ger en stabil avkastning. I den traditionella försäkringen ingår också en garanti på att du alltid får pengarna tillbaka med ränta.

Gör du däremot ett aktivt val kan du välja en fondförsäkring. Det är en placering som kan ge högre avkastning än en traditionell försäkring, men det innebär också en högre risk. Det finns inte heller några garantier i en fondförsäkring.

Vad är Avtalats rådgivningstjänst?

Här i Avtalat rådgivningstjänst får du gratis rådgivning om din tjänstepension ITP. Att ge dig anpassade råd utan eget vinstintresse ingår i Avtalats uppdrag. Vi säljer inga försäkringar och vi får ingen provision, oavsett vad du väljer.

Rådgivningstjänsten är gratis för dig som användare, men den kostar naturligtvis att driva. Varje år får Avtalat medel för att informera om ITP och en del av de pengarna används för att driva rådgivningstjänsten. (Det är också Avtalats ägare PTK, LO och Svenskt Näringsliv som förhandlar fram tjänstepensionen som är en del av ditt kollektivavtal.)

Syftet med rådgivningen är helt enkelt att du ska få ut så mycket som möjligt av tjänstepensionen. 

Hur går en rådgivning till?

För att förstå rådgivningstjänsten kan du tänka på den som ett möte med en personlig bankman. Den stora skillnaden är att vi inte säljer några försäkringar och inte får någon provision, alldeles oavsett vilka val du gör. En annan viktig skillnad är att den är helt digital: du kan använda den från din soffa, ditt köksbord – eller varför inte sängen? När du är klar med en rådgivning ger vi dig en lista med tydliga åtgärder som vi tror kommer att öka värdet på din tjänstepension. En rådgivning tar ungefär en timme. En bra investering för framtiden.

Så här ser stegen ut i en rådgivning:

1. Du klickar på logga in och väljer inloggningssätt. (Rådgivningstjänsten fungerar bäst på dator eller surfplatta.)

2. Vi kollar med Collectum om du har en aktiv ITP.

3. Om du har en aktiv ITP slussas du vidare till en sida där du får godkänna informationsfullmakt, allmänna villkor och personuppgiftshantering. (Observera att fullmakten bara ger oss tillåtelse att hämta information om dina försäkringar. Den ger oss inte någon rätt att göra några val åt dig.)

4. Vi börjar hämta information om dina försäkringar. Merparten av informationen hämtar vi från Collectum och Alecta. Från Collectum hämtar vi all information om din arbetsgivare och inkomst. Från de övriga försäkringsbolagen hämtar vi information om försäkringar som är relevanta för rådgivningen. Vi hämtar alltså inte bara information om tjänstepensionen utan samlar även in uppgifter om alla pensions-, sjuk- och efterlevandeförsäkringar som du kan tänkas ha i respektive försäkringsbolag. Den här inhämtningen tar ungefär 15 minuter. Vi behöver se den här informationen för att kunna ge dig så bra råd som möjligt.

5. Om det är första gången du använder tjänsten, får du nu beskriva hur din familjesituation och privatekonomi ser ut. Om du nyligen gjort det, behöver du endast bekräfta att uppgifterna fortfarande stämmer.

6. Efter att vi hämtat in relevant information om din familjesituation och privatekonomi slussas du vidare till Mina sidor. Här kan du välja mellan tre olika rådgivningar:

1. Efterlevandeskydd
2. Placeringsrådgivning 
3. Sjukförsäkring 

När du är klar med en rådgivning får du en lista med tydliga åtgärder som vi tror kommer att öka värdet på din tjänstepension. Du får också de blanketter du behöver fylla i för att följa dessa råd. En rådgivning tar ungefär en timme. En bra investering för framtiden.

Har du några frågor om rådgivningstjänsten? Tveka inte att kontakta vår kundtjänst. Vår uppgift är att hjälpa dig få ut så mycket som möjligt av din tjänstepension.

Psst ... glöm inte dina försäkringar

Det är inte alla som känner till det, men i tjänstepensionen finns ett knippe försäkringar som är till för att skydda din familjs ekonomi om du skulle gå bort. De här försäkringarna kallas med ett samlingsnamn för efterlevandeskydd. Du kan och bör anpassa dessa försäkringar utifrån din livssituation för att få ut så mycket som möjligt av din tjänstepension. De val du gör för ditt efterlevandeskydd kan göra stor skillnad för din kommande pension. Läs mer under Välj rätt skydd.

Få ut det mesta av din tjänstepension

Om du tagit dig hela vägen ner hit har du förhoppningsvis fått en lite bättre bild av vilka vi är och vad vi kan hjälpa dig med. Välkommen in på en rådgivning!

Pensionsskolan

Har du redan koll på vår rådgivning och pensionssystemets olika delar? Då kan du starta din rådgivning direkt. Annars kan det vara bra att läsa igenom vår Pensionsskola innan du sätter igång. Den tar inte mer än fem minuter och ökar kraftigt dina chanser att få ut så mycket som möjligt av din tjänstepension. En bra investering för framtiden.