Avtalat Vad är Avtalat?X Du som är privatanställd tjänsteman med kollektivavtal har fantastiska förmåner: tjänstepension och försäkringar som ger ersättning vid föräldraledighet, olycka, sjukdom, dödsfall eller arbetslöshet. Nu startas Avtalat, som gör det enklare för dig att förstå dina förmåner och vad de innebär.

Avtalat har bildats gemensamt av PTK, LO och Svenskt Näringsliv. Bolagets ansvar är att informera både företagen och dig som anställd om kollektivavtalad tjänstepension och försäkring. Rådgivningstjänsten är en del av Avtalats informationsverksamhet.

Pensionsskolan

Har du redan koll på Avtalat rådgivningstjänst, ITP och pensionssystemets andra delar? Då kan du starta din rådgivning direkt. Annars kan det vara bra att läsa igenom vår pensionsskola innan du sätter igång.

Starta rådgivning

Lektion 1: Vad är pension?

Vi tar det från början. Vad är egentligen pension? Pension är det du ska leva av när du slutar jobba. Du tjänar in pensionen medan du arbetar. Pension kan därför beskrivas som uppskjuten lön.

Din pension består av tre delar. Vi talar ibland om pensionspyramiden för att beskriva dessa tre delar. I basen finns den allmänna pensionen. Du tjänar in allmän pension genom hela livet på all beskattningsbar inkomst upp till cirka 45 865 kronor i månaden.

I mitten av pensionspyramiden finns tjänstepensionen, i ditt fall ITP. ITP kan bli en betydande del av din framtida pension. Ju mer du tjänar, desto större betydelse får tjänstepensionen. Här i Avtalats rådgivningstjänst får du råd om din ITP.

Toppen av pensionspyramiden är ditt privata pensionssparande. Här kan du själv bestämma hur du vill utforma ditt sparande.

Lektion 2: Tjänstepension är inte bara ålderspension

Något som alla inte vet om tjänstepensionen är att den inte bara innehåller pensionssparande.

Namnet tjänstepension leder av naturliga skäl lätt tankarna till pensionssparande, och den så kallade ålderspensionen är nog det de flesta tänker på när de i dagligt tal talar om sin pension. Och visst är pengarna som sätts undan en viktig del av tjänstepensionen. Men tjänstepensionen innehåller också en riktigt bra sjukförsäkring och robusta försäkringar som ger familjen pengar om du dör mitt i livet – så kallat efterlevandeskydd. Att välja rätt bland dessa försäkringar kan påverka storleken på din pension. 

Lektion 3: Vad är ITP och har jag det?

Det finns fyra stora tjänstepensionsavtal i Sverige. ITP är helt enkelt namnet på den kollektivavtalade tjänstepension som gäller för dig som är privatanställd tjänsteman. Om du inte har fyllt 25 än får du vänta till dess innan du börjar tjäna in ITP.

Här på Avtalats rådgivningstjänst ger vi råd om ITP. Är du osäker på om du har ITP kan du ta reda på det hos Collectum.

Lektion 4: Kollektivavtal = tjänstepension

Har du kollektivavtal så har du tjänstepension. Punkt. Men saknas det kollektivavtal på din arbetsplats kan du faktiskt ändå ha tjänstepension. Du kan fråga din arbetsgivare om ni har tjänstepension, men passa då samtidigt på att höra efter varför arbetsplatsen saknar kollektivavtal. Det finns inget bättre heltäckande skydd för dig som tjänsteman. 

Lektion 5: Det går bra för soffliggare

För oss som driver en rådgivningstjänst tar det emot att erkänna, men bara genom att ha en kollektivavtalad tjänstepension har du det ganska bra förspänt. Då placeras dina pengar i en traditionell försäkring som ger en stabil avkastning. I den traditionella försäkringen ingår också en garanti som gör att du alltid får pengarna tillbaka med ränta. Om du vill maxa dina chanser att få en högre avkastning på dina pengar är det dock en bra idé att göra en rådgivning.

Redo för rådgivning!

Sådär! Nu har du lite bättre koll på vad som ingår i din tjänstepension, hur den förhåller sig till de andra delarna i pensionssystemet och varför det kan vara bra att genomgå en rådgivning. En rådgivning tar ungefär en timme. Ha så kul!

Starta rådgivning