Till innehållet

Pensionsval

Det finns olika val du kan göra för att påverka din egen pension. Du kan göra val för både den allmänna pensionen som du har rätt till enligt lag och för din tjänstepension. De flesta har en tjänstepension via sitt jobb.
Hus

Att göra val för din pension kan till exempel handla om att välja vilket försäkringsbolag som ska få ta hand om dina pensionspengar eller hur pengarna ska placeras. Du som har familj kan dessutom välja om du vill ha efterlevandeskydd, det vill säga om familjen ska få dina pensionspengar när du dör.   

Val för den allmänna pensionen

Allmän pension som du får från Pensionsmyndigheten innehåller en del som heter premiepension. Om du vill kan du göra ett eget val i premiepensionen. Valet innebär att du väljer i vilka fonder dina premiepensionspengar ska placeras.  

Om du inte vill göra ett eget val placeras pengarna i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa. Den innehåller olika fonder som anpassas efter din ålder, och är gjord för att passa långsiktigt sparande. 

Val för tjänstepensionen

När det gäller din tjänstepension kan du välja vilket försäkringsbolag som du ska placera dina pensionspengar i och i vilken sparform. Du kan också välja så kallat efterlevandeskydd, som ger din familj ekonomisk ersättning när du dör.  

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.