Avtalat Vad är Avtalat?X Du som är privatanställd tjänsteman med kollektivavtal har fantastiska förmåner: tjänstepension och försäkringar som ger ersättning vid föräldraledighet, olycka, sjukdom, dödsfall eller arbetslöshet. Nu startas Avtalat, som gör det enklare för dig att förstå dina förmåner och vad de innebär.

Avtalat har bildats gemensamt av PTK, LO och Svenskt Näringsliv. Bolagets ansvar är att informera både företagen och dig som anställd om kollektivavtalad tjänstepension och försäkring. Rådgivningstjänsten är en del av Avtalats informationsverksamhet.

Vad får du för inkomst om du blir sjuk?

Tjänstepensionen hjälper dig också om du blir sjuk.
Vi hjälper dig få koll på dina sjukförsäkringar.

Starta rådgivning

Hur skyddar tjänstepensionen mig om jag blir sjuk?

En lite förvirrande men väldigt bra sak med tjänstepensionen är att den inte bara innehåller ålderspension. I tjänstepensionen ingår också en robust sjukförsäkring. Det innebär att om du har tjänstepension ITP så får du ungefär 90 procent av lönen under de tre första månaderna av en sjukskrivning. Saknar du tjänstepension får du ut knappt 80 procent av din lön, med en övre gräns på cirka 800 kronor per dag. Ju högre lön du har, desto mer ger sjukförsäkringen i tjänstepensionen om olyckan skulle vara framme.

Varför ska jag lägga tid på en rådgivning?

Gör en rådgivning så att du är säker på att pengarna räcker om du blir sjuk. I Avtalats rådgivningstjänst hjälper vi dig med två saker. Först och främst ger vi dig koll på hur ditt samlade skydd ser ut om du skulle bli sjuk. Vi räknar så att du ska slippa. Om vi sedan gör bedömningen att du inte är tillräckligt skyddad, kommer vi också med förslag på hur du bäst skyddar dig. En rådgivning tar inte mer än en timme. En bra investering för framtiden. 

Vad är Avtalats rådgivningstjänst?

Här i Avtalat rådgivningstjänst får du kostnadsfri rådgivning om din tjänstepension ITP. Att ge dig anpassade råd utan eget vinstintresse ingår i Avtalats uppdrag. Vi säljer inga försäkringar och vi får ingen provision, oavsett vad du väljer.

Rådgivningstjänsten är kostnadsfri för dig som användare, men den kostar naturligtvis att driva. Varje år får Avtalat medel för att informera om ITP och en del av de pengarna används för att driva rådgivningstjänsten. (Det är också Avtalats ägare LO, PTK och Svenskt Näringsliv som förhandlar fram tjänstepensionen som är en del av ditt kollektivavtal.)

Syftet med rådgivningen är helt enkelt att du ska få ut så mycket som möjligt av tjänstepensionen. 

Hur går en rådgivning till?

För att förstå rådgivningstjänsten kan du tänka på den som ett möte med en personlig bankman. Den stora skillnaden är att vi inte säljer några försäkringar och inte får någon provision, alldeles oavsett vilka val du gör. En annan viktig skillnad är att den är helt digitaliserad: du kan använda den från din soffa, ditt köksbord – eller varför inte sängen? När du är klar med en rådgivning ger vi dig en lista med tydliga åtgärder som vi tror kommer att öka värdet på din tjänstepension. En rådgivning tar ungefär en timme. En bra investering för framtiden.

Så här ser stegen ut i en rådgivning: 

1. Du klickar på logga in och väljer inloggningssätt. (Rådgivningstjänsten fungerar bäst på dator eller surfplatta.)

2. Vi kollar med Collectum om du har en aktiv ITP.

3. Om du har en aktiv ITP slussas du vidare till en sida där du får godkänna informationsfullmakt, allmänna villkor och personuppgiftshantering. (Observera att fullmakten bara ger oss tillåtelse att hämta information om din privatekonomi. Den ger oss inte någon rätt att göra några val åt dig.)

4. Vi börjar hämta information om dina försäkringar. Merparten av informationen hämtar vi från Collectum och Alecta. Från Collectum hämtar vi all information om din arbetsgivare och inkomst. Från de övriga försäkringsbolagen hämtar vi information om försäkringar som är relevanta för rådgivningen. Vi hämtar alltså inte bara information om tjänstepensionen utan samlar även in uppgifter om alla pensions-, sjuk- och efterlevandeförsäkringar som du kan tänkas ha i respektive försäkringsbolag. Den här inhämtningen tar ungefär 15 minuter. Vi behöver den här informationen för att kunna ge dig så bra råd som möjligt.

5. Om det är första gången du använder tjänsten, får du nu beskriva hur din familjesituation och privatekonomi ser ut. Om du nyligen gjort det, behöver du endast bekräfta att uppgifterna fortfarande stämmer.

6. Efter att vi hämtat in relevant information om din familjesituation och privatekonomi slussas du vidare till Mina sidor. Här kan du välja mellan tre olika rådgivningar:

1. Efterlevandeskydd 
2. Placeringsrådgivning 
3. Sjukförsäkring 

När du är klar med en rådgivning får du en lista med tydliga åtgärder som vi tror kommer att öka värdet på din tjänstepension. Du får också de blanketter du behöver fylla i för att följa dessa råd. En rådgivning tar ungefär en timme. En bra investering för framtiden.

Har du några frågor om Avtalats rådgivningstjänst? Tveka inte att kontakta vår kundtjänst. Vår uppgift är att hjälpa dig få ut så mycket som möjligt av din tjänstepension.

Få ut det mesta av din tjänstepension

Om du tagit dig hela vägen ner hit har du förhoppningsvis fått en lite bättre bild av vilka vi är och vad vi kan hjälpa dig med. Välkommen in på en rådgivning!

Pensionsskolan

Har du redan koll på vår rådgivning och pensionssystemets olika delar? Då kan du starta din rådgivning direkt. Annars kan det vara bra att läsa igenom vår Pensionsskola innan du sätter igång. Den tar inte mer än fem minuter och ökar kraftigt dina chanser att få ut så mycket som möjligt av din tjänstepension. En bra investering för framtiden.