Till innehållet

Samlad information med anledning av Coronaviruset

I samband med Coronaviruset har det införts tillfälliga förändringar i socialförsäkringarna. Vi har samlat information om dessa och andra tillfälliga ändringar som påverkar arbetsgivarens hantering av försäkringar enligt lag och kollektivavtal. Vi tipsar också om information som är extra viktig just nu.

Tillfälliga förändringar i socialförsäkringarna upphör 1 oktober

Från och med 1 oktober upphör flera tillfälliga ersättningar som regeringen infört under pandemin. Det gäller bland annat ersättning för karens, riskgruppsersättning och ersättning för sjuklönekostnader. Försäkringskassans e-tjänster ligger  kvar för att du ska kunna söka ersättning i efterhand för dagar före 1 oktober 2021.

Läs mer hos Försäkringskassan.

 

Karensavdrag, läkarintyg, sjuklön och VAB

  • Karensavdraget är tillfälligt slopat och det gäller till och med 30 september 2021. Arbetsgivaren gör karensavdrag på vanligt sätt och betalar därefter sjuklön fram till dag 14. Den anställda söker ersättning från Försäkringskassan i efterhand.
  • Den som är sjuk behöver inte lämna läkarintyg förrän dag 22 i sjukperioden, när man ansöker om sjukpenning. Detta gäller till och med 30 september 2021.
  • Staten tar alla sjuklönekostnader under perioden april till juli 2020. Arbetsgivaren ska betala ut sjuklön som vanligt till den anställda, men ersätts retroaktivt genom företagets skattekonto. För perioden augusti 2020 till september 2021 ersätts kostnaden för sjuklön enligt olika procentsatser beroende på hur höga kostnader arbetsgivaren har haft.
  • Föräldrar behöver inte lämna intyg från sjuksköterska eller läkare förrän dag 22 för att få ersättning för vård av sjukt barn (VAB). Detta gäller till och med 30 september 2021.

Läs mer hos Försäkringskassan

 

Tillfälliga ersättningar till riskgrupper

Regeringen har beslutat om tillfällig ersättning för personer i riskgrupper som riskerar att bli allvarligt sjuka av covid-19. Beslutet gäller den som har en anställning eller är egenföretagare och som helt eller delvis måste avstå från att arbeta för att undvika att smittas på jobbet. Ersättningen betalas ut fram till 30 september 2021.

Läs hos Försäkringskassan

 

Gravida med graviditetspenning på grund av covid-19 kan få ersättning från Avtalsgruppsjukförsäkringen (AGS)

Kvinnor som smittas av covid-19 under den senare delen graviditeten har en förhöjd risk att föda för tidigt. Gravida som riskerar att smittas av covid-19 via jobbet kan därför få graviditetspenning.

LO och Svenskt Näringsliv har  kommit överens om en tillfällig ändring i villkoren för Avtalsgruppsjukförsäkringen (AGS). Anställda som får graviditetspenning på grund av risken att smittas av covid-19 via jobbet kan därmed få ersättning från försäkringen. Förändringen i villkoren gäller från den 1 mars 2021 till den 30 september 2021.

Anmälan hos Afa Försäkring öppnar i mitten av juli. För frågor innan dess, kontakta Afa Försäkrings Kundcenter på 0771-88 00 99.

 

Så här gäller Afa-försäkringarna

AFA Försäkring har en samlad information om hur försäkringarna gäller i samband med coronaviruset och korttidsarbete.

Läs mer hos Afa Försäkring

 

Lönerapportering vid korttidsarbete

Med anledning av coronaviruset tvingas många företag införa korttidspermittering, det vill säga att anställda tillfälligt får gå ner i arbetstid. Det här påverkar arbetsgivarens lönerapportering till Fora och Collectum.

Så lönerapporterar du till Fora vid korttidsarbete

Så lönerapporterar du till Collectum vid korttidsarbete

 

Omställningsförsäkringarna vid arbetsbrist

När företaget måste säga upp en eller flera anställda på grund av arbetsbrist ger de kollektivavtalade försäkringarna stöd och trygghet till den uppsagda och dig som arbetsgivare. Trygghetsfonden TSL hjälper arbetare och omställningsorganisationen TRR hjälper tjänstemän i omställningen.

Läs vår checklista som beskriver vad arbetsgivaren ska göra vid arbetsbrist

 

Sjukpenninggrundande inkomst (SGI) vid korttidsarbete

När arbetsgivare inför korttidsarbete och får statligt stöd enligt lagen om korttidsarbete behåller den anställda den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI). Under tiden för korttidsarbete är SGI skyddat, så kallat SGI-skydd.

Läs mer hos Försäkringskassan

 

A-kassan förändras 

En rad tillfälliga åtgärder har beslutats i syfte att fler ska få arbetslöshetsersättning, bland annat ändrade medlemsvillkor och lättnader arbetsvillkoret. Dessutom har ersättningsnivåerna höjts.

Läs mer hos Regeringen

 

Arbetsgivaravgifter, skatt och moms

Skatteverket har en samlad information om vad som är viktigt för företag och arbetsgivare att känna till.

Läs mer hos Skatteverket

 

Corona Covid-19 covid19 covid

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.