Avtalat Vad är Avtalat?X Du som är privatanställd tjänsteman med kollektivavtal har fantastiska förmåner: tjänstepension och försäkringar som ger ersättning vid föräldraledighet, olycka, sjukdom, dödsfall eller arbetslöshet. Nu startas Avtalat, som gör det enklare för dig att förstå dina förmåner och vad de innebär.

Avtalat har bildats gemensamt av PTK, LO och Svenskt Näringsliv. Bolagets ansvar är att informera både företagen och dig som anställd om kollektivavtalad tjänstepension och försäkring. Rådgivningstjänsten är en del av Avtalats informationsverksamhet.

För dig som har blivit sambo

Har du flyttat ihop med din stora kärlek? Härligt! Samboskapet kan påverka mycket, även din privatekonomi. Så här anpassar du din tjänstepension till din nya livssituation.

Starta rådgivning

Checklista när du blivit sambo:

  • Välj till försäkringar i din tjänstepension så att din partner har råd att bo kvar i ert gemensamma boende om du skulle gå bort. 
  • Kolla vem som är förmånstagare om du har en livförsäkring genom tjänstepensionen. Se till att det är din sambo och inte något gammalt ex!
  • Passa på att se över din ålderspension. Hur aktiv vill du vara och hur stor risk vill du ta? Vi hittar de bästa placeringarna för just dig.

Det är inte alla som känner till det, men i tjänstepensionen finns ett knippe försäkringar som är till för att skydda din familjs ekonomi om du skulle gå bort. De här försäkringarna kallas med ett samlingsnamn för efterlevandeskydd. Du kan anpassa efterlevandeskyddet så att din partner har råd att bo kvar i ert gemensamma boende om du skulle gå bort.

Återbetalningsskydd. En av de valbara försäkringarna inom efterlevandeskyddet kallas för återbetalningsskydd. Återbetalningsskydd innebär att hela eller delar av dina pensionsinsättningar betalas ut till din partner om du skulle gå bort. 

Familjeskydd. Det finns också något som kallas familjeskydd. Det är en väldigt förmånlig livförsäkring, där du själv bestämmer hur mycket som ska betalas ut och hur länge. På det viset kan du anpassa skyddet efter hur stort ekonomiskt stöd din partner behöver om något skulle hända dig. 

Du måste göra ett aktivt val för att ha återbetalningsskydd och familjeskydd. Om du inte redan har det hjälper vi dig skaffa det i vår rådgivning.

I ditt efterlevandeskydd finns också en livförsäkring som kallas TGL. Den är inte valbar utan ingår alltid när du har tjänstepension. Se till att du har angett rätt person som förmånstagare, alltså den person som du vill ska få försäkringspengarna om du skulle gå bort. 

Vi har koll – snart du med

Det gör inget om du inte har koll på vad du har för försäkringar idag. En av de stora fördelarna med Avtalats rådgivningstjänst är just att vi kan samla in uppgifter om de flesta försäkringar som du kan ha tecknat hos många av de vanligaste aktörerna på marknaden. Det betyder att vi kan skapa en överblick av ditt totala skydd – och ge råd därefter. 

Har du redan koll på vår rådgivning och pensionssystemets olika delar? Då kan du starta din rådgivning direkt. Annars kan det vara bra att läsa igenom vår pensionsskola innan du sätter igång. Den tar inte mer än fem minuter och ökar kraftigt dina chanser att få ut så mycket som möjligt av din tjänstepension. 

En rådgivning tar en timme

Rådgivningstjänsten är kostnadsfri och vår lojalitet är med dig. Vi säljer inga försäkringar och vi får ingen provision, oavsett vad du väljer.

Med hjälp av det vi får veta om dig kan vi ta fram personligt anpassade råd. När du har gått igenom rådgivningen får du våra råd sammanställda i en smidig checklista. Därefter är det upp till dig att faktiskt genomföra de förändringar vi rekommenderar.

Starta rådgivning