Avtalat Vad är Avtalat?X Du som är privatanställd tjänsteman med kollektivavtal har fantastiska förmåner: tjänstepension och försäkringar som ger ersättning vid föräldraledighet, olycka, sjukdom, dödsfall eller arbetslöshet. Nu startas Avtalat, som gör det enklare för dig att förstå dina förmåner och vad de innebär.

Avtalat har bildats gemensamt av PTK, LO och Svenskt Näringsliv. Bolagets ansvar är att informera både företagen och dig som anställd om kollektivavtalad tjänstepension och försäkring. Rådgivningstjänsten är en del av Avtalats informationsverksamhet.

För dig som snart ska gå i pension

Börjar det bli dags att gå i pension? Ser du fram emot lite mer ledighet? Eller undrar du kanske vad du nu ska göra med all tid? Oavsett vilket bör du se över din tjänstepension så att den är anpassad till din nya livssituation.

Starta rådgivning

Checklista för dig som snart blir pensionär:

  • Se till att du inte har kvar onödiga försäkringar
  • Se över din ålderspension. Hur aktiv vill du vara och hur stor risk vill du ta? 

Det är inte alla som känner till det, men i tjänstepensionen ingår ett knippe försäkringar som är till för att skydda din familjs ekonomi om du skulle gå bort. De här försäkringarna kallas med ett samlingsnamn för efterlevandeskydd. Om du snart ska gå i pension kan det vara läge att se över dessa. De val du gör kan påverka storleken på din kommande pension.

Återbetalningsskydd. En av de valbara försäkringarna inom efterlevandeskyddet kallas återbetalningsskydd. Återbetalningsskydd innebär att hela eller delar av dina pensionsinsättningar betalas ut till din familj om du skulle gå bort. Om dina barn eller din partner inte längre är beroende av ekonomiskt stöd från dig bör du välja bort återbetalningsskyddet. På så sätt kan du får mer i ålderspension. (För att ha återbetalningsskydd måste du någon gång aktivt ha valt till det. Har du aldrig gjort det kan du sitta lugnt i båten.)

Familjeskydd. En annan valbar försäkring inom efterlevandeskyddet är familjeskyddet. Det är en livförsäkring som skyddar din familjs ekonomi om du skulle gå bort. Har du inte unga barn eller annan familjemedlem som skulle vara i behov av ekonomiskt stöd om du gick bort? Då bör du välja bort familjeskyddet för att öka din ålderspension. Vi hjälper dig med det i vår rådgivning. (För att ha familjeskydd måste du någon gång aktivt ha valt till det.)

Vi har koll – snart du med

Det gör inget om du inte har koll på vad du har för försäkringar idag. En av de stora fördelarna med Avtalats rådgivningstjänst är just att vi kan samla in uppgifter om de flesta försäkringar som du kan ha tecknat hos många av de vanligaste aktörerna på marknaden. Det betyder att vi kan skapa en överblick av ditt totala skydd – och ge råd därefter. 

Har du redan koll på vår rådgivning och pensionssystemets olika delar? Då kan du starta din rådgivning direkt. Annars kan det vara bra att läsa igenom vår pensionsskola innan du sätter igång. Den tar inte mer än fem minuter och ökar kraftigt dina chanser att få ut så mycket som möjligt av din tjänstepension. 

En rådgivning tar en timme

Rådgivningstjänsten är kostnadsfri och vår lojalitet är med dig. Vi säljer inga försäkringar och vi får ingen provision, oavsett vad du väljer. 

Med hjälp av det vi får veta om dig kan vi ta fram personligt anpassade råd. När du har gått igenom rådgivningen får du våra råd sammanställda i en smidig checklista. Därefter är det upp till dig att faktiskt genomföra de förändringar vi rekommenderar.

Starta rådgivning