Avtalat Vad är Avtalat?X Du som är privatanställd tjänsteman med kollektivavtal har fantastiska förmåner: tjänstepension och försäkringar som ger ersättning vid föräldraledighet, olycka, sjukdom, dödsfall eller arbetslöshet. Nu startas Avtalat, som gör det enklare för dig att förstå dina förmåner och vad de innebär.

Avtalat har bildats gemensamt av PTK, LO och Svenskt Näringsliv. Bolagets ansvar är att informera både företagen och dig som anställd om kollektivavtalad tjänstepension och försäkring. Rådgivningstjänsten är en del av Avtalats informationsverksamhet.

Varför stämmer inte min lön i rådgivningstjänsten?

Uppgifterna om din lön hämtar vi från Collectum, som är valcentral för ITP. Din arbetsgivare rapporterar in din lön dit. Om din lön inte stämmer i rådgivningstjänsten kan du först kontrollera det med Collectum och därefter kontrollera att din arbetsgivare har rapporterat in rätt lön.

Om du har ITP 1 visar Avtalats rådgivningstjänst din snittlön de senaste månaderna. Om du haft lägre inkomst än normalt under några månader, till exempel för att du har varit sjuk eller föräldraledig, kan rådgivningstjänsten visa en lägre lön än din nuvarande. Samma sak gäller om din lön nyligen har ändrats, eftersom rådgivningstjänsten visar ett snitt av de senaste månadernas lön.