Avtalat Vad är Avtalat?X Du som är privatanställd tjänsteman med kollektivavtal har fantastiska förmåner: tjänstepension och försäkringar som ger ersättning vid föräldraledighet, olycka, sjukdom, dödsfall eller arbetslöshet. Nu startas Avtalat, som gör det enklare för dig att förstå dina förmåner och vad de innebär.

Avtalat har bildats gemensamt av PTK, LO och Svenskt Näringsliv. Bolagets ansvar är att informera både företagen och dig som anställd om kollektivavtalad tjänstepension och försäkring. Rådgivningstjänsten är en del av Avtalats informationsverksamhet.

När är det mest förmånligt att gå i pension?

Det är många faktorer som påverkar pensionen, så vi kan inte ge något generellt råd om när det är mest förmånligt för en enskild person att gå i pension. Något som däremot är sant är att ju längre du jobbar, desto högre pension får du. I ditt orange kuvert kan du läsa mer om det.

Om du har ITP 2 och funderar på att gå i pension runt 62 års ålder så kan du tjäna på att vänta till månaden efter att du har fyllt 62 år. Om du väntar till dess så betalas nämligen dina pensionspremier med hjälp av kollektiva fonder som om du hade jobbat till 65 års ålder. En förutsättning för det är att du därefter inte jobbar mer än åtta timmar i veckan i snitt.