Avtalat Vad är Avtalat?X Du som är privatanställd tjänsteman med kollektivavtal har fantastiska förmåner: tjänstepension och försäkringar som ger ersättning vid föräldraledighet, olycka, sjukdom, dödsfall eller arbetslöshet. Nu startas Avtalat, som gör det enklare för dig att förstå dina förmåner och vad de innebär.

Avtalat har bildats gemensamt av PTK, LO och Svenskt Näringsliv. Bolagets ansvar är att informera både företagen och dig som anställd om kollektivavtalad tjänstepension och försäkring. Rådgivningstjänsten är en del av Avtalats informationsverksamhet.

Jag är sjukskriven sedan en tid tillbaka, har jag rätt till någon ersättning från min ITP?

I din ITP ingår sjukpension som innebär att du kan få ersättning om du är sjuk längre än 90 dagar i följd – eller mer än 105 kalenderdagar under ett år. Har du varit sjukskriven längre än så men inte fått ITP:s sjukpension? Kontrollera med din arbetsgivare om du är rapporterad som sjuk till Collectum.

För att få ITP:s sjukpension behöver du vara sjukskriven på minst 25 procent, få ersättning från Försäkringskassan och vara över 18 år.