Avtalat Vad är Avtalat?X Du som är privatanställd tjänsteman med kollektivavtal har fantastiska förmåner: tjänstepension och försäkringar som ger ersättning vid föräldraledighet, olycka, sjukdom, dödsfall eller arbetslöshet. Nu startas Avtalat, som gör det enklare för dig att förstå dina förmåner och vad de innebär.

Avtalat har bildats gemensamt av PTK, LO och Svenskt Näringsliv. Bolagets ansvar är att informera både företagen och dig som anställd om kollektivavtalad tjänstepension och försäkring. Rådgivningstjänsten är en del av Avtalats informationsverksamhet.

Hur gör jag för att min pension ska börja betalas ut?

Om du vill att din allmänna pension ska börja betalas ut vänder du dig till Pensionsmyndigheten. Om du vill att din tjänstepension ITP ska börja betalas ut innan du fyllt 65 år så vänder du dig till de försäkringsbolag som förvaltar din tjänstepension. Vid utbetalning från 65 år så kommer försäkringsbolagen att höra av sig till dig cirka 3 månader innan du fyller 65 år. Om du är osäker på vilka det är så hittar du den informationen hos Collectum. Kontakta dem, logga in på Mina sidor på Collectums webbplats eller läs i årsbeskedet som du får av dem.