Avtalat Vad är Avtalat?X Du som är privatanställd tjänsteman med kollektivavtal har fantastiska förmåner: tjänstepension och försäkringar som ger ersättning vid föräldraledighet, olycka, sjukdom, dödsfall eller arbetslöshet. Nu startas Avtalat, som gör det enklare för dig att förstå dina förmåner och vad de innebär.

Avtalat har bildats gemensamt av PTK, LO och Svenskt Näringsliv. Bolagets ansvar är att informera både företagen och dig som anställd om kollektivavtalad tjänstepension och försäkring. Rådgivningstjänsten är en del av Avtalats informationsverksamhet.

Förvaltning – vad är det?

När du väljer ett försäkringsbolag så förvaltar bolaget dina pengar. Det försäkringsbolag du väljer har till huvuduppgift att få dina pengar att växa.

Inom pensionssparande finns det två typer av förvaltning: traditionell förvaltning och fondförvaltning. Om du väljer traditionell förvaltning har du en trygghet i form av en garanti, som kan se ut på olika sätt. Du kan till exempel vara garanterad att få tillbaka det kapital du har satt in. Traditionell förvaltning är en blandning av aktier, räntebärande papper och fastigheter.

Fondförvaltning innebär en högre risk, eftersom du inte har någon garanti. Avkastningen kan bli högre eller lägre än i traditionell förvaltning. Du bestämmer själv vilka fonder du vill placera i och hur hög risk du vill ta. Om du väljer att placera pengarna i aktier tar du en högre risk än om du väljer till exempel räntefonder.