Till innehållet

Omställningsstöd

När du jobbar på ett företag som har kollektivavtal inom privat sektor har du en försäkring som kallas omställningsstöd. Omställningsstödet gäller om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist och är en hjälp för dig att komma vidare i arbetslivet - hitta ett nytt jobb, börja studera eller starta eget.

För att få stödet behöver du uppfylla några villkor. Du ska till exempel ha en tillsvidareanställning och ha jobbat i genomsnitt minst 16 timmar per vecka. Orsaken till uppsägningen ska vara arbetsbrist. Det är ett samlingsnamn för olika situationer där personliga omständigheter inte är orsaken till uppsägningen, till exempel att företaget drar ner på verksamheten eller läggs ned.

Förutom omställningsstödet kan du också ha rätt till en ekonomisk ersättning som kompletterar a-kassan, ifall du är ansluten till en. För att få ekonomisk ersättning behöver du uppfylla vissa krav när det gäller ålder och anställningstid.

Omställningsstödet fungerar olika beroende på om du är arbetare eller tjänsteman.

Du som är arbetare får hjälp på vägen till ett nytt jobb av Trygghetsfonden TSL. Är du tjänsteman får du motsvarande hjälp av omställningsorganisationen TRR.

Här kan du läsa om vad som gäller för dig

portfölj

Är du arbetsgivare?

Här finns praktisk information vad du ska göra om en anställd måste sägas upp på grund av arbetsbrist. 

Arbetare

Är du arbetare?

Här finns information för dig som är arbetare om vilket stöd du har som uppsagd på grund av arbetsbrist.

person framför dator

Är du tjänsteman?

Här finns information för dig som är tjänsteman om vilket stöd du har som uppsagd på grund av arbetsbrist.

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.