Till innehållet
Arbetare

Arbetare

Du som till exempel jobbar i butik, på lager, inom hotell, restaurang, industri, bygg och anläggning.

Fortsätt som arbetare
person framför dator

Tjänsteman

Du som till exempel jobbar med ekonomi, HR, kundvård, är lärare eller ingenjör.

Fortsätt som tjänsteman
portfölj

Arbetsgivare

Du som har anställda med kollektivavtalad tjänstepension och försäkring.

Fortsätt som arbetsgivare

När du ska teckna kollektivavtalad tjänstepension och försäkring

Har du blivit medlem i ett arbetsgivarförbund eller tecknat hängavtal med ett fackförbund? Grattis till kollektivavtalet! Med det kommer en massa bra saker för alla på företaget. Bland annat innebär det att du ska teckna tjänstepension och försäkringar för dina anställda som ger dem trygghet både under och efter arbetslivet.

Gör så här!

Gör så här när du tecknar tjänstepension och försäkringar

När du ska teckna tjänstepension och försäkringar för dina anställda finns några saker du behöver ha koll på. Till exempel ska arbetare anmälas till Fora och tjänstemän till både Collectum och Fora. Följ våra checklistor så blir allt i sin ordning!

Arbetare

Teckna försäkringsavtal med Fora. Du laddar ner en försäkringsanmälan på Foras hemsida. Den ska du fylla i och posta till: Fora AB, 101 56 Stockholm. Läs mer hos Fora om vad som gäller för just ditt företag när du ska teckna försäkringsavtalet.

Efter 7–14 dagar får du en försäkringsbekräftelse från Fora.

Rapportera slutliga löner och anställda arbetare till Fora i januari enligt instruktionen ni får i december.

Tjänstemän

Teckna pensioneringsavtal (avtal om ITP och TGL) med Collectum. Gå in på Collectums hemsida och ladda ner blanketten som heter ”Ansökan om pensioneringsavtal”. Fyll i och posta den till: Collectum, 103 76 Stockholm.

Teckna försäkringsavtal med Fora. Du laddar ner en försäkringsanmälan på Foras hemsida. Den ska du fylla i och posta till: Fora AB, 101 56 Stockholm. Om du har tecknat kollektivavtal med ett fackförbund kan du också hämta försäkringsanmälan på Foras hemsida.

Efter 7–14 dagar får du en försäkringsbekräftelse från Collectum.

Efter 7-14 dagar får du en försäkringsbekräftelse från Fora.

Rapportera anställda tjänstemän till Collectum enligt instruktion, efter att du mottagit bekräftelsen.

Rapportera totala slutliga lönesummor för tjänstemännen till Fora i januari enligt instruktionen ni får i december.

En förmån när den är som bäst

Kollektivavtalet innehåller en massa delar som ger trygghet till dig och dina anställda, både nu och i framtiden. Försäkringarna du tecknar enligt kollektivavtalet gör att dina anställda är försäkrade i många av  livets toppar och dalar. Tjänstepensionen du betalar in ger dem en bättre tillvaro när det är dags att ta steget ut ur arbetslivet. Med andra ord – du hade inte kunnat ge dem en bättre förmån. 

Dina anställda har det bra

Låt dem få veta det! Många har nämligen dålig koll på vad det innebär att jobba på ett företag med kollektivavtal, och hur de ska använda de försäkringar de faktiskt omfattas av. Tipsa dina anställda om avtalat.se så hittar de allt de behöver veta. 

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.