Till innehållet
Du är: Arbetare
Arbetare

Arbetare

Du som till exempel jobbar i butik, på lager, inom hotell, restaurang, industri, bygg och anläggning.

Fortsätt som arbetare
person framför dator

Tjänsteman

Du som till exempel jobbar med ekonomi, HR, kundvård, är lärare eller ingenjör.

Fortsätt som tjänsteman
portfölj

Arbetsgivare

Du som har anställda med kollektivavtalad tjänstepension och försäkring.

Fortsätt som arbetsgivare

Avtalspension SAF-LO

Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal får extra pengar inbetalda till din pension, utöver den allmänna pensionen som betalas ut av Pensionsmyndigheten. Det kallas för tjänstepension och är en värdefull förmån, eftersom det innebär att du kommer få ut mer pengar som pensionär.

Det här är din pension

Alla som bor eller jobbar i Sverige har rätt till allmän pension, den pension som betalas ut av Pensionsmyndigheten. Varje år skickar Pensionsmyndigheten ut ett brev via post eller den digitala brevlådan Kivra där du får en sammanställning av din allmänna pension. 

Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal kommer få pengar från minst två håll när du blir pensionär. För utöver det som staten sparar åt dig, betalar även din arbetsgivare in pengar. Den här delen av din pension heter tjänstepension och är en viktig del av din totala pott. Den kan faktiskt avgöra om ditt liv som pensionär kommer bli knapert, eller om du kommer ha en helt rimlig ekonomi. För dig som är arbetare heter tjänstepensionen Avtalspension SAF-LO. För tjänstemän heter den ITP.

Fora är valcentral för Avtalspension SAF-LO och det är här du gör dina val för din tjänstepension. Fora registrerar bland annat dina val av sparform och försäkringsbolag. De ska också se till att de pensionspengar som din arbetsgivare har betalat skickas till rätt bolag.

Logga in på fora.se för att se hur mycket du tjänat in till din tjänstepension hittills. 

Se över ditt pensionssparande!

På minpension.se får du en överblick av både din statliga pension och din tjänstepension. Om du vill grotta ner dig i detaljerna kring din tjänstepension och se vilka val du har att fundera över – gå in på fora.se. 

Håll koll på pensionen

Vanliga frågor och svar om tjänstepension för arbetare

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.